20. Jul 2024.

Plandište

podeli

Plandište

Opština Plandište smeštena je na polovini magistralnog puta Zrenjanin –Vršac, na 85 km od prestonice Srbije, na regionalnom putu Plandište, Alibunar, Pančevo, Beograd. Od Novog Sada udaljena je 125 km. Prostire se na 383 kilometra kvadratna jugoistočnog dela Vojvodine.

Njene granice zapljuskuje vode reke Brzave, kanala Dunav Tisa Dunav i Šulhovog i delom je oslonjena na rumunsku granicu. Obiluje obradivim površinama, kanalskim potencijalima, bogatim lovnim terenima, naftnim poljima, dvestogodišnjim parkovima, dvorcima sa kraja 18 i početkom 19 veka.

Demografski gledano spada u red srednje naseljenih opština u kojoj živi 11.336 stanovnika. Plandište, sedište opštine, ima 3.825 stanovnika.

Nacionalna struktura stanovnika je bogata. Na ovim prostorima u uzajamnom uvažavanju živi 20 nacija i etničkih grupa. Srpski, makedonski, mađarski, rumunski, i slovački jezici su ravnopravno u upotrebi u svim državnim institucijama.

Opština Plandište je danas relativno siromašna, ekonomski na relaciji državna-akcionarska-privatna svojina, bez jakih i efikasnih strateških partnera. Kao vojvođanska opština Plandište ima tradiciju evropskog regiona, obrazovanja i stanja svesti da je vekovima u svakom pogledu bila i ostala deo centralne Evrope jer po Napoleonovoj maksimi “politika svake zemlje  u njenoj geografiji”.

Nema unešenih tekstova za Gradovi - Plandište

Emisije

Pogledaj sve